Leltár

 2009.08.22. 13:50

Így egy héttel a Sziget után, tiszta fejjel, nagyjából visszatérve a normál kerékvágásba, gondoltam nyilvánítok valamiféle véleményt úgy alles zusammen az egész fesztiválról, ha már a koncerteket alaposan kiveséztem.

Ami plusz

 

-a fellépők: hiába nyavalygott mindenki, hogy szar az idei felhozatal, én rettenetesen meg votlam vele elégedve. Nagyon jó volt, hogy végre nem ugyanazokat a semmi újat nem mutató együtteseket hívják meg huszadszorra (a sajnálatos Prodigyt kivéve),hanem adnak lehetőséget az újabb generációnak is. Mert egyre többen szeretnének itthon is új bandákat látni, és hát nem olyan izgi már huszadszorra a Firestarter, ráadásul ugyanúgy szól mint az első koncert alkalmával. A fiatalabb zenék valami frissességet hoztak a Szigetre, de persze annak, aki nem volt rá nyitott (sajnos sok ilyen volt), csak a szájhúzogatás maradt. Nekem meg az öröm. Emellett pedig a Sziget idén elhozott olyan 10 éve működő (a Primal scream esetében 27...) bandákat,akik még soha nem voltak itt, és amúgy valszeg nem is jöttek volna. Nem is tudok olyan évet, amikor ennyiszer hallottam volna azt a mondatot, hogy ,,this is our first time in Hungary".. Aki pedig visszatérő vendég, mint pl a remek új albumot promótáló Placebo, az megjegyezte, hogy itt mindig jó játszani.

- a program: messze ez volt az eddigi legjobb program. Egy nagyobb koncert sem ütött másik jelentős eseményt, ha volt is ütközés, akkor az külföldi-magyar között volt, amikor alapesetben az ember a külföldit választja, mert Kaukázus minden egyetemi bulin szórakoztatja a részeg bölcsészlányokat, míg a Primal scream valszeg soha a büdös életben nem jön többet. (bár ez gondolom a bölcsészlányokat érinti legkevésbé...)

Aztán meg nem jutott egy napra 12 koncert,sem kettő úgy, hogy van egy délután 4kor meg egy éjfélkor. 3 nap volt, amikor kényelmesen elértem az utolsó vonatot is, és nem kellett reggelig teát szorongatva hipnózisban bámulnom valami tök lecsúszott zenekart a Táncdalfesztivál sátorban, hogy el ne aludjak.

- a higiénia: tavaly szentségeltem rendesen, mikor a 120. Toi-Toi WC sem volt alkalmas arra, amire kellett volna. Idén sokkal jobb volt megítélésem szerint a helyzet (a sárga-piros zónában köröztem). És végre volt a kézmosókban szappan is, ha pedig kifogyott akkor raktak oda sima pumpás szappant, tehát senki nem ment koszos kézzel lángost enni.

- az időjárás: az eddigi összes Szigetemen esett, ami engem eléggé meg tud viselni. Egyrészt mert általában jött vele a hideg is, ami persze megfázást hozott, az pedig pl. egy Razorlight-koncert kihagyását jelentette, ami mondanom sem kell, nem tett boldoggá. Idén azonban kinntartózkodásom alatt egy csepp eső nem esett, így vígan ugrálhattam végig mindent a verőfényes napsütésben.

-árak természetesen még mindig azt menő nyilatkozni a Szigetről, hogy megfizethetetlen. Nos, nem az. A kaja/pia árak nem mentek fel tavaly óta, sőt, volt ami olcsóbb volt. De a legtöbb termék ugyanannyiba került. (sörröl,borról nem tudok nyilatkozni, a koktélok nem megnevezendő bennfentes barátom szerint ugyanannyiba kerültek)

Mellesleg a jegyem is féláras volt a Meexnek köszönhetően (a sorban állás volt az ÁFA) . Aki diák volt és szemfüles az könnyen hozzájuthatott ugyanígy a több ezer kedvezményes jegy egyikéhez. A 18 (ottalvósnál valamivel több) ezer forint pedig egy szülinap/névnap alatt simán összejön, tehát szerintem ez nem a csillagos ég kategória.

Aztán a fogyasztás. Személy szerint úgy gondolom, nem a Sziget az a hely, ahol literszámra kell vedelni az alkoholt. De ha valaki ezt teszi, akkor utána ne sírjon, hogy egy 100ast eltapsolt 5 nap alatt. Enni sem kötelező bent, ott az Auchan 10 perc sétára, és kényelmesen meg lehet piknikezni a fűben.

Saját fogyasztásom és kalkulációm alább.

Ami mínusz

 

- In-kal szekuricsik : a biztonsági őr külön állatfaj, akinek természetes környezetében való viselkedését nehéz megérteni. Ha csak szimplán bunkó velünk, akkor érezzük magunkat szerencsésnek. Azonban a Szigetes szekuritik nem elégszenek meg ennyivel. Többen is panaszkodtak, hogy agresszívek, akkor is ütnek, ha nem szükséges. Személy szerint úgy vettem észre, a kisebb színpadoknál jellemzőbb. A nagynál talán azért nem, mert jobban szem előtt vannak. Ott csak annyi volt a gond, hogy a bodyszörfölő srácokat kissé agresszívebben és fájdalmasabban emelték ki a tömegből, mint a lányokat. Oké,hogy gyengébbik nem meg minden, de ugyanazt csinálták és ugyanúgy ember mindkettő, tehát nem a náluk 100 kilóval kisebb srácokon kéne kiélni a frusztrációjukat.

 Másrészt amikor huzamosabb időt töltöttem a backstage előtti helyen, unalmamban néztem, ugyan mi a dolguk. Hát elég felháborító volt, amit csináltak. Ugye a backstageben lévőknek kell igényelniük névvel/fotóval ellátott kártyát, amivel bemehetnek. A szekuritik ezt akkor is ellenőrizték, ha az alany már 30szor kiment majd bement, és a végére már kurvára unta, hogy minden egyes alkalommal elemlámpával a pofájába világítanak. Aztán volt egy sofőr is, akinek valamiért nem raktak képet a kártyájára, de rá volt írva, hogy driver. Hős biztonsági emberünk nem akarta beengedni, személyit követelt, mire a srác mondta, hogy nincs nála, a kocsiban van,de ő a sofőr, be kell mennie. Őreink nem angoltudásukról híresek, így hívott egy másik, jóval kedvesebb férfit, aki megoldotta annyival, hogy sofőr, nem látod, mehet!

Persze voltak kivételek, volt olyan is, aki az autogramra váró lánykákkal beszélgetett, meg tanácsokat adott nekik, hogy kiabáljanak, ha meglátják a tagot, akkor oda szoktak figyelni.

Stb. De sajnos nem az utóbbi a jellemző, márpedig ez rontja mind a fesztivál, mind az egész magyarság képét.

- emberek: ez kerülhetett volna a pozitívba is, de aztán mégse. Tehát a Szigeten mindenki közvetlen és kedves, mindenki megőrül egy kicsit, és elfelejti a hétköznapokat. Az sem számít, honnan jöttél, ha ugyanazt a sort énekeled több tízezer emberrel, akik mind más nyelvet beszélnek és más időzónából érkeztek. A bandák tagjai szívesen fotózkodnak meg aláírogatnak, ők is közvetlenek, átveszik a rajtunk uralkodó fesztiválhangulatot. Ez mind szép és jó, de még mindig jellemző a nemtörődömség és a bunkóság. Sajnos főleg magyarokkal voltak rossz tapasztalataim. Azaz ki kell mondjam: csak magyarokkal.

Egy nagyszínpados koncert alatt a hatalmas tömegben nehéz közlekedni, de lehet. Sokan azonban képtelenek megtenni anélkül, hogy áttaposnának másokon, felrúgnák a náluk kisebbet, vagy beállnának valaki elé, akinél 30 centivel magasabbak. Ha egy külföldi lökött meg, akkor ,sorry",ha egy magyar, akkor vagy semmi, vagy takarodjak már arrébb. Most ha ezt valaki olvassa, valszeg be fogja írni, hogy nem így van és ne általánosítsak. Hangsúlyozom, hogy ezek csak a saját tapasztalataim.

 

Több dolgot nem tudok kiemelni,tehát jöjjön a leltár.

Elfogyasztott....

koncertek száma 15 ( egy koncert tehát 1200 forintba került. Voltál már 1200as Placebon? Kétlem...)

lángosok száma egy sajtos-tejfölös (500.-)

óriáspalacsinták száma egy nutellás,egy juhsajtos (kb 700+800=1500)

üdítők száma 15 üveg Natur aqua ízesített ásványvíz (10x260= 2600)

alkoholos italok száma 1 db Bacardi breezer (0 ft,köszönöm András..:D)

Szigetes buszjegyek száma 2 (2x450=900)

relikviák száma 1 darab póló 4500.-

Össz: a jegyet levonva kb. 10 000  forintot költöttem 5 nap alatt, ami nem egy nagy összeg. Emellett vettem pólót is, azt sem kötelező.A jegyet is hozzászámolva kb. 28 000 ftba került az egész fesztivál. Ennyiből is lehet,tessék.

 

Photobucket

Jövőre remélhetőleg ugyanekkor,ugyanitt.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kremy.blog.hu/api/trackback/id/tr681330696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. bíbic14 2009.08.26. 22:34:29

valahogy idetaláltam, mert kollégám 9 éves öccsének akartam maximo parkot szerezni. teljesen odavan érte. én már öreg vagyok ehhez, de biztos jó.

ja és plakát szerű izé = molinó :)

fura, hogy ilyen kevésből megúsztad a szigetet viszont. gratulálok :)

Kremyyy · http://kremyy.freeblog.hu 2009.08.27. 12:38:27

@bíbic14: Molinó,ezaz. Köszönöm szépen..:D
9 évesen Maximo park? Jó ízléssel rendelkezik a kissrác..:)

dr. bíbic14 2009.08.28. 12:38:29

jaja azzal rendelkezik meg Tony Hawk konzoljáték zenéit hallgatja, ilyen skatepunk meg egyéb rock is. Fura nekem is hidd el :)
süti beállítások módosítása