Bestof

 2009.12.29. 14:04

 

Mindenki gyártja a ,mi volt a legjobb 2009-ben?" listákat,úgyhogy én is belekezdek,mégpedig az albumokkal. 

Zeneileg összességében teljesen korrekt évet zártunk,számos visszatéréssel meg új előadóval,úgyhogy nem panaszkodom. A toplistákkal azonban bajban vagyok,így például 50 lemezt tuti,hogy képtelen lennék összeválogatni,de 10 még csak-csak sikerül. Aztán a néhány mondat végére odabiggyesztettem egy ,ezt hallgasd meg!" szekciót,ami természetesen az én szubjektív véleményemen alapul,nyilván másnak meg másik 3 szám tetszik legjobban,ez a természet rendje. 

Aztán hogy ne csak a jóról beszéljünk,utána jön egy másik minilista a számomra nagy csalódást okozó albumokról. Vagy olyanokról,amik csak egyszerűen rosszak lettek. (ezt majd a következő bejegyzésben...)

2009-Thumbs up!

 

1. Lily Allen-It's not me it's you

Nálam az év abszolút befutója Lily lett,akinek új korongjáról a Szigetes beszámolóban már írtam,röviden ismét elmondanék annyit,hogy homlokegyenest más lett,mint az első album,szerencsére. 

Ezt hallgasd végig: The fear,22,Everyone's at it

 

2. Kasabian-West Ryder Pauper Lunatic Asylum

A Kasabian új,kissé furcsa címmel rendelkező korongjáról ahány kritikus,annyi vélemény,de összességében jócskán,a megérdemeltnél jobban lehúzták a srácokat,szerintem jogtalanul. Személy szerint ezt atrtom az eddigi egyik legjobban összeszedett Kasabian albumnak,aminél ha tudnak még jobbat csinálni,akkor minden rajongó Mennybe megy.

Ezt hallgasd végig: Underdog,Take aim,Where did all the love go

 

3. Franz Ferdinand-Tonight

A Franz Ferdinandot is elérte a többi popegyüttesen már végigsöprő elektronika-hullám,sokak nagy bánatára,és kevesek nagy örömére. Valóban nem ez a legjobb munkájuk,de közel sem annyira rontotta el a keverőpult,mint amennyire elsőre gondolnánk. Csak kicsit ízlelgetni kell.

Ezt hallgasd végig: Ulysses,Bite hard, No you girls

 

4. The XX-XX

Az XX-szel kapcsolatban mindent titok fed,azt is hogy honnan jöttek és azt is,hogy merre tartanak. Konkrétan a semmiből bukkantak elő,rögtön az év egyik legjobb albumával,aminek első klipjét sikerült bénára és feledhetőre megalkotniuk,de ezt is megbocsátjuk nekik. Egyelőre.

Ezt hallgasd végig: Intro,Crystalized,Heart skipped a beat

 

5. Florence and the machine- Lungs

A fiatalság a Florence and the machine-t leginkább a Skinsből ismerheti,ugyanis a sorozatban hangzott el anno a Dog days are over,így tetemes hallgatóságot teremtettek maguknak. A Lungs bizonyítja,hogy nem csak egy-egy sorozatba illő slágerrel rendelkeznek,hanem egy komplett,jól összerakott albummal.

Ezt hallgasd végig: Rabbit heart (raise it up) ,Drumming song, Dog days are over

 

6. Doves-Kingdom of Rust

Mint sok más előadót,a Dovest is valamelyik sorozat kapcsán ismertem meg,ha jól emlékszem a Darkert hallottam először vagy a Skinsben,vagy a Gossip girlben. Így kíváncsi lettem az új anyagra is,ami nem okozott csalódást. Azt azért hozzáfűzném,hogyha nincs az ominózus sorozat (meg a Zombieland c. amúgy remek film) vagy éppen a Wan2,akkor az életben nem hallok róluk. De szerencsére nem így lett,és az új album kapcsán is megkérdezhettem magamtól,hogy néhány kritikus miért állít párhuzamot a Doves és Coldplay közé,amikor max annyi közük van egymáshoz,hogy popzenét játszó tehetséges férfiak.

Ezt hallgasd végig: Kingdom of rust, Lifelines, Winter hill

 

7. Julian Plenti- Julian Plenti...is skyscraper

Az Interpol énekesének,avagy Paul Banksnek szólólemezéről már írtam bővebben nem is olyan régen. A lemez számomra mindenképpen az év egyik fénypontja,több szempontból is. Egyrészt mert csökkenti az Interpol-lemezzel kapcsolatos hiányérzetemet (jövőre már tényleg lesz...) másrészt pedig megmutatja,hogy Paul Banks kreatív és tehetséges,emellett nemcsak az Interpol keretein belül képes nagyot alkotni.

Ezt hallgasd végig: Games for days,Onli if you run,No chance survival

 

8. Gossip: Music for men

A Gpssip elhagyta a ,,The" előtagot,vele együtt a régi kiadót is és előállt egy férfiaknak szóló albummal,melynek borítóján az egyébként nőnemű Hannah Blilie látható,aki ahogyan Beth is,nem éppen a férfiakhoz vonzódik. Ennek ellenére nekik ajánlják a lemezt,ami kifogástalan,és van rajta minimum két olyan sláger,ami feledhetetlenné teszi. A Gossip semmivel sem rakta lejjebb a lécet,mint az előző lemeznél és ez meg is látszik. 

Ezt hallgasd végig: heavy cross,Love long distance,Vertical Rhytm

 

9. Metric: Fantasies

A Metric sohasem volt a kedvencem,az eddigi lemezeikkel még annak ellenére sem vagyok kibékülve,hogy az újat ronggyá hallgattam az elmúlt pár hónapban. De a Fantasies tényleg úgy jó ahogy van,a Metric annyi slágert zsúfolt bele amennyit csak tudott. Reméljük,a következőre nem eresztenek le.

Ezt hallgasd végig:Sick muse, Help I'm alive, Gimme sympathy

 

 

10. Placebo:Battle for the sun

Úgy látszik,ez az év arról szól,hogy mások le én meg felértékelem az új albumokat. A Placebo esetében sincs ez másképp. A vidámnak beharangozott Battle for the sun ha vidám nem is,de kétségtelenül pozitívabb lett,mint bármelyik eddigi korong,ami szerintem nem sült el rosszul. Sőt,a 3. kedvenc Placebo-albumommá tette a lemezt,amit szerencsére a Szigeten élőben is hallhattunk/láthattunk. És ideje lenne leszámolni azon várakozásainkkal,hogy Brian Molko újra előveszi a fekete latex cuccait és papírra vet egy olyan gigamegaslágert,mint az Every you every me. Ez a Placebo már nem az a Placebo,és ideje lenne ezzel megbékélni. 

Ezt hallgasd végig: Battle for the sun, For what it's worth, Kitty litter

 


 

 

Címkék: franz ferdinand album 2009 legjobb metric lily allen gossip kasabian doves florence and the machine julian plenti

A bejegyzés trackback címe:

https://kremy.blog.hu/api/trackback/id/tr301630408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása