Spanok

 2009.07.02. 15:15

skins Pictures, Images and Photos

 

Ekkora idióta címet. Dehát ezt már megszokhattuk a magyar fordítóktól és elnevezőktől,meg hát mégsem lehet jóbarátok...

Tehát az alváshiányra visszatérve: rossz dolog,de van jó oldala. Nem vagy fáradt a tanuláshoz,így nem kell benyomnod egy tonna koffeint,hogy tudj tanulni,mert hát a vizsgaidőszak hajrájában kell,bizony. De mi van ha a vizsgaidőszaknak vége? Egy marad a kései órákra: sorozatok. (vagy szex,de az egyedül egy idő után unalmas,órákon keresztül pláne)

Átkutattam a fiókokat,hátha előkerítek egy eldugott DVDt amin van olyan sorozat amit legalább egy éve nem láttam. Nem írom azt,hogy olyan,amit még sohasem láttam,mert olyan nincs.

Fél óra után feladtam,és úgy döntöttem,akkor kell valami új. Így nekikezdtem,hogy leszedegessem a torrentmezőkről a középszerű Skins 3. évadát,ami még a fanok szerint is rosszabb,mint az előző 2.

Aki nem tudná,miről van szó: a Skins egy átlagos tinédzserlét köré építkező sorozat,a szokásos pia-cigi-drog-szex-káromkodás-balhé szent hatosával megtöltve.

a mai világban mindenki szerezhet sört,vodkát,és persze cigit,ha kinéz legalább 14nek,de ha nem,akkor beküldi a boltba a legközelebb szembe jövő embert. Szesztilalom sincs már (csak pár kerületben,igaz.) így az alkoholos állapot nem olyan megbotránkoztató és senkit sem fognak érte máglyán elégetni.

És a cigi? Ma már az általános iskola alsó tagozatában túlesik rajta mindenki,15 felett meg kimondottan ciki,ha egy egetrengető buliban nem fogyasztasz el két doboz piros multit. (jobbaknál dévidoffot,még jobbaknál kubai szivart)

A droggal az a helyzet,hogy senki sem drogos saját bevallása szerint,csak hetente szív,meg néha Kollektíván elszopogat egy-két tablettát,de arra úgyse lehet rászokni.

És mindenki ismer egy embert aki ismer egy másik embert,akitől lehet szerezni cuccot. Vagy lehet,hogy apád is díler,bármi előfordulhat. Ma már a rendőr sem szól rád,ha mellette jutsz el a Nirvanába egy spangli által. A különböző drogos filmekben pedig már mindent láttunk,halott csecsemőktől kezdve elfertőződött vénákon át a saját hányásban fetrengésig mindent. Így a drog sem a legjobb eszköz arra,hogy megbotránkoztassuk a nézőt.

A szex sem. Ma már minden a szex körül forog,mindenki mindenkinek van elgalább egy házi videója,minden egyes mondandó szexuális töltetű és mindenki erre gondol a nap 24 órájában.  Van aki csinálja is. A szeretkezés szó elhalványul,de a dugás szó szinonimáinak tárházával rendelkezünk,helyszínekről,felállásokról,variációkról nem is beszélve,így már egy hatévest sem nagyon tudunk zavarba hozni a témával.

A káromkodás sem nagy cucc. Ma. Mondjuk 79- decemberében amikor a Sex Pistols tagjai élő adásban káromkodtak,az volt,botrány. Manapság a nagyanyád többet káromkodik mint te,és a gyerekek első szavai,amiket a szüleiktől lestek el,általában a nemi szervek vulgáris megnevezései. Így a ,fuck you you fuckin' fuck" jellegű mondatok mellett egyszerűen elmegyünk.

A tömegverekedésért pedig csak ki kell sétálnunk egy csendes vasárnap délután a közeli focipályára,első sorban popcornnal élvezhetjük a látványt.Csak a fejünkre vigyázzunk.

Tehát összességében ha a Skins 30 évvel ezelőtt játsxzódna,már nagy valószínűséggel betiltották volna,de ma,amikor mindenki úgy dobja el az egészségét/ép eszét/életét mint a használtzsepit,senkit sem fog megbotránkoztatni,és a cenzorok is mosolyogva ülnek le a képernyők elé hétről-hétre.

 

Skins Season 3 Pictures, Images and Photos

 

Akkor mégis mitől lett ilyen sikeres a Skins?Szerintem a következők tették:

1. Zene.

Na igen,ezt eltalálták. Gondoljunk csak a Sid által előadott Wild,wild worldre,amit szívesebben hallgat az ember,mint az eredetit. vagy Cassie ,,hazafutására" Adele kellemesen bizsergető hangjának aláfestésével.

A 3. évadban pedig Cook az ace of spadest énekelgeti félrészegen hajnali ötkor a szürke házak között,Effy pedig Santogold Shove it c. szerzeményére libeg végig a sulifolyosón tekintetek kereszttüzében.

Érdemes tehát a soundtracket külön is beszerezni,képi világ nélkül is kitűnően élvezhető,és jó party alapanyag.

2. Divat.

Akit valamennyire is érdekel a divat,annak ez a sorozat igazi csemege. Különösen,ha szeretjük ezt a brit altereleganciát,amivel szereplőink fel vannak vértezve. Effy nyakában az 5 kiló fux vagy a harisnya nadrágkéntviselése,a hajba tűzött masnik,a térdigérő pulcsik és a bokacsizmák világa.

3. Akcentus

Ezt írhatnám a negatívumok közé is,ha utálnám a tipikusan brit Kate Nash-féle akcentust. De a helyzet az,hogy imádom. Néhány mondatot érdemes visszatekerni és újra meghallgatni,annyira mókás. És külföldi ember számára elsajátíthatatlan.

4. Karakterek

Megvan az okostojás,a partiarc,a hősszerelmes,a jókislány,az álszent kurva és a sima kurva.

Az első két évadban is elkülönültek egymástól a karakterek,de néha villantottak valami meglepőt. A 3. évadról ez nem mondható el. Idegesítően körülhatárolt mindenki,és ettől kiszámítható is. Ha jön a buli, Cook bármit magába nyom,hogy meglegyen a pörgés,ha megütik,visszaüt,minden egyes alkalommal. Freddie pedig a háta mögött áll,de ha elege van,lelép. Igen,tudjuk,mikor,semmi meglepetés. Effy bárkivel hempereg egyet a gyengélkedő asztalán némi drogért cserébe,nemre,vallásra,korra való tekintet nélkül. Pandora idióta,és sohasem fog minket az a meglepetés érni,hogy normális lesz.

De ez egyben siker is,mert minden egyes karaktert le tudunk rajzolni lelki szemeink előtt,még véletlenül sem keverjük össze az ikreket sem.

5. Jónők/jópasik

Ha valaki melleket/formás segget akar nézegetni,itt megteheti. Nagyjából mindenki jónő és mindenki jópasi,íy pár rész felér egy előjátékkal. Persze mindig megvan a szép lány (aki kurva) és a szépfiú (aki meleg),de a körítés sem rossz.

 

Skins Series 3 Pictures, Images and Photos

És akkor néhány hátrány

1. Hossz

A részek kb 45 percesek,ami néha sok. Nem is egy résznél el lehet mondani azt,hogy fél órában meg lehetett volna oldani üresjárattól mentesen. Nem jó,ha egy rész közben nyugodtan kimész pisilni vagy odaállsz a tükör elé kipirosítani az arccsontod anélkül,hogy megnyomnád a pause gombot.

2. Figyelmetlenségek

Cookon egyik jelenetben piros póló van,a másikban kék. Egyik pillanatban Freddie jobb odalán áll,aztán elsuhan egy autó,és a balon. Meg ilyesmi.

És a túlzások. Rögtön a második részben Pandora annyi anyagot nyel le amitől egy féltonnás telivér is 30 másodperc alatt hátast dobna,nemhogy egy 16 éves lány. Cook pedig 23 sör és 15 tequila után is vígan áll a lábán és beszél és sétál.

 

Nem akartam sem elvenni sem meghozni senki kedvét a Skinshez. Haveri társasággal pár Cuba libre társaságában remek szombati szórakozás,de ha valaki éppen azon vacilál,hogy elmenjen moziba vagy otthon maradjon Skinst nézni,akkor már induljon is,mert lekési a filmet.

A bejegyzés trackback címe:

https://kremy.blog.hu/api/trackback/id/tr231222303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása