Pót

 2010.01.15. 11:17

 Mielőtt eltávoznék hajmosó rituálémra,összedobok egy rövid posztot az elsősorban fő- és elővárosiakat foglalkoztató békávésztrájkról.

Az Index készített egy remek videót azaz stoppos riportfilmet (http://index.hu/video/2010/01/15/a_bibila_megjosolta_a_bkv-sztrajkot/,természetesen a kedvenc riporteremmel,aki a növekvő arcszőrzetet azért hanyagolhatná,habár ha lenne autóm bármilyen formában felvenném,innen üzenem neki.

De autóm nincs,sőt még jogsim sem,és Érden lakom,ami egyszerre van közel s távol szeretett fővárosunktól. Annyiban szerencsém van,hogy a Mávval (röpke 30-40 perces késések árán persze) eljutok a Délibe ahonnan van metró,szerencsére. De mondjuk éppen a mai napon nem a metróvonalon akarok közlekedni,így máris meg vagyok lőve. Ráadásul a hidegben nincs kedvem 5-6 villamosmegállót sétálni és stoppolni sem,ami bár móka,de viszont lekésném a filmet. Így marad az autó,amit nem pártolok,de a szükség nagy úr. 

És hogy hogy viszonyulok a sztrájkhoz?Ambivalens módon. Miután az egyik felmenőm negyed évszázada buszt vezet (sárgát),így közelről is tapasztalom,hogy mennyire megalázóan bánnak a dolgozókkal és azt meg biztos forrásból tudom,hogy olyan aránytalanul kevés fizetést kapnak(kézhez,nem papíron,az még soknak is tűnhet akár,csak hát elektronikus cikkekre vonatkozó utalványból nem lesz sem kaja,sem gyógyszer,sem ruha,ugye...) ,amiből mindent lehet,csak jól megélni nem. Aztán meg kell említeni a tipikus magyar ,inkább lapítok,csak ne történjen semmi" mentalitást,amit néha nem árt megtörni. Most sikerült,több formában is,de erről majd később. 

Ugyanakkor a sztrájkolóknak is szembe kell nézniük azzal,hogy nagyon sok dolgozó és nem dolgozó,csak utazni kényszerülő emberrel kibabrálnak,és hát a levegővel is,miután 1-2 napja szmogriadó és forgalomkorlátozás is fenyeget minket. A BKV meg azzal kénytelen szembenézni,hogy a bérletet vásárló utasok a legkevésbé sem elégedettek azzal,hogy a nem kevés pénzért megvásárolt bérleteikért konkrétan semmit nem kapnak a sztrájk alatt.

És akkor a mentalitásról: a sztrájk miatt összefogott pár,azaz pár ezer ember a BKV pótló keretében,sőt már a Facebookon is csatlakozhatunk hozzájuk(http://www.facebook.com/bkvpotlo?ref=nf,ha hoppon maradt utazni vágyók vagy lelkes,segítőkész autósok vagyunk. Ilyenkor szembesülhetünk azzal,hogy hiába hajtogatjuk,hogy képtelenek vagyunk összefogni, igenis képesek vagyunk rá. És miután duplán érzékenyen érintenek a társadalmi problémák,örömmel látom,hogy autómárkától és politikai identitástól függetlenül az autósok segítenek a buszmegállóban fagyoskodóknak. 

Szóval ha másra nem is,arra jó ez a sztrájk,hogy kicsit előhozza az emberekből az empátiát,amit régóta nem sikerült semmilyen mozgalomnak sem. (a szóra sem érdemes ünnepnapokon esedékes ,tüntetéseket' véletlenül sem sorolom ide,azok inkább megosztanak,mintsem összefognak.)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kremy.blog.hu/api/trackback/id/tr531674139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása